Radio UNSR Bacău

Te ține la curent cu viața de student

Legenda lui Moș Nicolae

Posted on Dec 5, 2015

Legenda lui Moș Nicolae

Sfantul Nicolae s-a nascut in Orientul Mijlociu la nord de Bethleem, a trait in secolul al IV-lea si a fost cardinal de Myra (acum aflata pe teritoriul Turciei). El a fost cunoscut pentru credinta, zelul si dragostea pentru oameni, in special pentru copii. 

Nicolae provenea dintr-o familie instarita, iar la moartea ambilor parinti a mostenit intreaga avere, pe care a folosit-o pentru a-i ajuta pe oamenii nevoiasi.
In noaptea de 5 spre 6 decembrie, se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sunt cuminţi, lasandu-le in ghetute, dulciuri si diverse cadouri.
Tot el este acela care-i pedepseste pe cei lenesi si neascultatori lasandu-le o nuielusa.

Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata.
De altfel, povestea darurilor imparţite pe furis in aceasta noapte incepe din vechime.
Legenda spune ca trei surori, fete sarmane, nu se puteau casatori datorita situatie financiare dificile si de aceea tatal lor vroia sa le vanda.

Se spune ca atunci cand fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, Nicolae, care era episcop, a lasat noaptea, la usa casei lor, un saculet cu aur.
Situatia s-a repetat si in cazul surorii mijlocii, astfel ca, atunci cand i-a venit vremea si fetei mici, tatal s-a hotarat ca in noaptea dinaintea nuntii sa stea de paza si l-a vazut pe Sfantul Nicolae cum a urcat pe acoperisul casei si a aruncat pe horn un saculet care a cazut intr-o soseta ce era pusa la uscat.

De aici a aparut obiceiul asezarii sosetutelor sau a ghetutelor in noaptea de Mos Nicolae. Cardinalul l-a rugat pe nobil sa pastreze secretul, insa acesta nu a facut-o si de atunci fiecare sarac care primea ceva, ii multumea lui Nicolae.

Cei trei saculeti de aur facuti cadou fetelor au devenit simbolul Sfantului Nicolae, sub forma a trei bile de aur.

 

 

 

Cine nu și-a pregătit în copilărie cu emoție ghetele în Ajunul praznicului Sfântului Nicolae, cu speranța de a primi daruri și nu o nuielușă? Dacă acesta este un obicei rămas la oraș, în unele părți al țării s-au păstrat și altele. Află și ce superstiții legate de ziua de 6 decembrie au rămas până azi!

Simbol al dărniciei Domnului, Sfântul Nicolae este întruchipat în tradiţia populară ca un bătrân cu barba albă, călare pe un cal alb, care anunţă îmbătrânirea anului. Odată cu el, începe cu adevărat iarna. Moș Nicolae, cum îl știu copiii, este numit și Sân’ Nicoară, după grecescul „nikao“, care semnifică „a învinge“. Sărbătoarea lui este o celebrare a victoriei binelui, de aici şi popularitatea, mai ales în Transilvania, unde s-au ridicat multe lăcaşe sfinte care-i poartă hramul.

De fapt, în tradiția Bisericii, Sfântul Nicolae este realul Moș Crăciun. Până și numele în limba engleză al celui din urmă, Santa Claus, a apărut de la termenul olandez Sinterklaas folosit pentru denumirea Sfântului Nicolae.

Obiceiuri de la noi și de pe alte meleaguri

În Ardeal, fetele obișnuiesc să facă plăcinte în seara din Ajunul praznicului, iar la ora nouă, tinerii se adună alături de ele pentru o petrecere. În case, se pun la icoane crenguțe de pomi fructiferi, în special de măr, care sunt păstrate până la Anul Nou. Se spune că va urma un an bun, rodnic, dacă înfloresc aceste crenguțe până de Revelion. Din ele se fac mai apoi sorcovele cu care se colindă în prima zi din an.

O altă tradiție este ca tinerii și bătrânii deopotrivă să se adune ca să facă repetiții pentru colindatul din Ajunul Crăciunului. Se cântă colinde între praznicul Sfântului Nicolae și cel al Sfântului Ion Botezătorul, pe 7 ianuarie. În trecut, se mergea la colindat și în ziua de 6 decembrie.

În Moldova și în Oltenia, s-a păstrat mult timp obiceiul ca tinerele familii să aleagă pe Sfântul Nicolae ca protector al casei lor și să-i mulțumească pe 6 decembrie prin pregătirea unei mese cu mâncăruri de post, la care se adunau toate rudele după ce era binecuvântată de un preot.

În Bucovina, se obișnuiește la 6 decembrie să se facă parastas pentru cei care au murit înecați. De altfel, tot în această zi este sărbătorit și de marinari și pescari al căror ocrotitor este. Se știe că, încă din timpul vieţii, sfântul a fost binecuvântat de Domnul cu harul de a săvârşi minuni. Câteva s-au petrecut pe mare, de aceea Sfântul Nicolae este considerat şi ocrotitorul celor care călătoresc pe ape. Odată, în drum spre Palestina, la Locurile Sfinte, prin rugăciune şi post a oprit o furtună dezlănţuită pe mare şi a salvat un corăbier de la înec.

La germani, tradiția sărbătoririi lui Moș Nicolae a apărut din îmbinarea unei figuri păgâne cu imaginea creștină a Sfântului Nicolae. După reformare, îmbrăcămintea în care era reprezentat devine roșie și obligatoriu îmblănită, iar obiceiul de a pune copiilor dulciuri și cadouri se schimbă. Prin urmare, Moș Nicolae era așteptat de copii în Ajun de Crăciun și purta numele de Moș Craciun.

În Franța, este același obicei de a primi pe Moș Nicolae ca Pere Noel, despre care se știe că merge însoțit de Pere Fouettard. Primul lasă cadouri copiilor buni, iar cel din urmă pălmuiește pe cei răutăcioși. Câteodata, copiii primesc cadouri și în ziua de Sfântul Nicolae.
În Sicilia, Moș Nicolae e așteptat pe 13 decembrie și este numit Santa Lucia. Olandezii îl numesc Sinterklaas pe Sfântul Nicolae. Despre el se povestește că vine din Spania la copiii olandezi și că este ajutat de Zwarte Piet (Petru cel Negru). Le aduce daruri și dulciuri prichindeilor cuminți. Copiii știu că dacă pe lista lui unul dintre copii e notat drept unul neascultător, îl va lua înapoi în Spania.

La copiii olandezi, moşul ajunge pe mare

După reforma protestantă din secolul al XVI-lea, sărbătoarea Sfântului Nicolae a fost abolită în unele ţări din Europa. În Olanda, s-a păstrat, însă, iar atunci când olandezii au emigrat în Statele Unite ale Americii, s-a răspândit acolo acest vechi obicei catolic de a-l celebra pe sfânt. În timp, pentru americani, Sinterklaas sau Sfântul Nicolae a devenit rapid Santa Claus de astăzi. Pe de altă parte, copiii olandezi celebrează pe Moş Nicolae, despre care se spune că ajunge la ei din Spania, după un lung drum pe mare. Dacă n-au fost cuminţi, se tem de însoţitorul moşului, Zwarte Piet (Petru cel Negru). El îl ajută pe Moş Nicolae cu darurile şi dulciurile pentru copiii cuminti. Va merge pe la fiecare copil şi-i va dărui câte ceva, dar dacă pe lista lui copilul este trecut ca unul neascultător, îl va lua cu el înapoi în Spania.

Moş Nicolae se bucură de atenţii în Belgia

Pe 6 decembrie, este sărbătoare şi în Belgia şi Luxemburg, unde copiii îşi aşază ghetuţele în faţa uşii şi, la fel ca micuţii francezi, pregătesc un pahar de vin pentru moşul, morcovi şi zahăr pentru calul lui. Odată cu Moş Nicolae, la fel ca şi în alte ţări europene, copiii îl aşteaptă şi pe însoţitorul său, Hoseker.

În Austria, moşul citeşte despre faptele copiilor

Moş Nicolae este foarte iubit de copiii autrieci, care-l ştiu ca pe un moşneag înveşmântat asemenea unui episcop, cu haine lungi şi mitră pe cap, pe care Dumnzeu se îndură să-l lase pe pământ a arăta copiilor ascultători generozitatea Lui. El are o carte mare în care îngerii au scris toate faptele celor mici şi călătoreşte alături de Krampus, o fiinţă înspăimântătoare, care ţine în mână o nuia cu care-i ameninţă pe micuţii care nu au dat ascultare părinţilor.

De Sfântul Nicolae, tinerele din Sardinia primesc daruri

Copiii italieni din regiunile Molfetta, Trieste, Belluno şi Trentino sărbătoresc pe Moş Nicolae. În ajun, ei aşază pe o farfurie scrisorile în care-şi notează dorinţele, promiându-i că vor fi cuminţi în anul care va veni. A doua zi, în locul scrisorilor, găsesc dulciurile lor preferate. Tot pe 6 decembrie, în Italia, mai ales în Sassari, Sardinia, al cărei patron este Sfântul Nicolae, există tradiţia numită Rito delle nubili (ritualul celor necăsătoriţi). Tinerele fete, care au nevoie de ajutor înainte de a se mărita, primesc daruri în amintirea sfântului care a ajutat trei fete sărace să se căsătorească, oferind fiecăreia câte o punguţă cu galbeni.

 

 

 

 

Cum a apărut obiceiul punerii nuielușei în ghetuțe

În aşteptarea venirii lui Moş Nicolae cu daruri, copiii îşi pregătesc cizmele şi sunt cât mai cuminţi, pentru a nu primi în schimb vreo nuieluşă ca avertisment să asculte pe viitor de cei mari. Datina de a lăsa în ghetele celor mici și o vărguță s-a păstrat în amintirea unui episod din viața Sfântului Nicolae.

Pe când era episcop al cetății Mira din regiunea Lichia, Asia Mică, sfântul a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, la care a fost combătută erezia lui Arie. Acesta din urmă susţinea că Iisus este doar un om cu puteri supranaturale, nicidecum Fiul lui Dumnezeu. La sinod, atât de încăpăţânat a fost Arie în timpul argumentării şi atât de îngrozit Nicolae de faptul că erezia acestuia putea fi luată în serios, încât l-a pălmuit pe Arie.

Severitatea sfântului a dus şi la apariţia unui obicei: în ajunul zilei în care este prăznuit, copiii neascultători primesc o crenguță de măr. Dacă înflorește până la Anul Nou este semn de iertare al neascultării față de părinți și al boroboațelor făcute.

De Moș Nicolae se prevede cum va fi vremea

Cum la sat oamenii s-au obișnuit să urmărească semnele naturii pentru a putea prevede cum va fi vremea, bătrânii spuneau că va fi iarna scurtă dacă ninge în ziua în care e prăznuit Sfântul Nicolae. Dacă nu este nicio ninsoare pe 6 decembrie înseamnă că iarna n-o va alunga Sfântul Ioan, pe 7 ianuarie, și va fi de lungă durată. În iernile în care nu sunt multe ninsori, se spune despre Sân’ Nicoară c-ar fi întinerit și nu-și mai scutură barba

 

    Dan Negru- pagina de Facebook

 

 

Stirea e buna de breaking-news. Un preot a fost surprins in timp ce urca pe acoperisul unei case si a aruncat pe horn un sac care continea monede de aur. Proprietarul casei a facut declaratia si locuitorii caselor din imprejurimi au confirmat ca preotul a repetat adeseori gestul si la alte locuinte. Putea sa ajunga usor pe acoperis,casele fiind mici si construite din lemn,proprietarii fiind oameni saraci.A preferat sa urce pe acoperisuri ca sa nu fie vazut de nimeni aratand astfel ca binele se face in discretie, nu in vazul tuturor, ca gesturile de filantropie,donatiile se fac in liniste.Preotul a ajuns mai tarziu episcop si a fost unul din cei 318 participanti la Consiliul de la Niceea. Nicolae de Mira a fost numele lui. Copiii mei il stiu de Mos Nicolae…

10 lucruri pe care nu le știai despre Moș Nicolae

 1. Știi de ce ninge iarna? Uită explicațiile științifice învățate la școală! Folclorul ne spune că fulgii de nea încep să cadă din cer în momentul în care Moș Nicolae își scutură barba albă.Sfat: dacă ți se cere să explici fenomenul la vreun test, EVITĂ răspunsul ăsta!

 

 1. Știm cu toții că Moș Crăciun zboară de la o casă la alta într-o sanie trasă de reni. Dar oare Moș Nicolae cu ce vine? Îți dai seama că pe jos n-are cum, pentru că i-ar lua o eternitate să se deplaseze prin nămeți. Ei bine, se spune că mijlocul de transport al lui Moș Nicolae este un… CAL ALB! N-o fi la fel de rapid ca sania fermecată a lui Moș Crăciun, dar are avantajul că se camuflează bine pe ninsoare și poate merge neobservat din ușă în ușă.

 

 1. Dintre toate zilele anului, de ce și-a ales Moș Nicolae tocmai data de 6 decembrie să împartă cadouri? Se spune prin popor că această zi marchează sfârșitul perioadei de făcut vrăji, acestea fiind reluate de-abia după Anul Nou. Imediat ce se dă ,,Pauză” la farmece și blesteme, Moș Nicolae simte că poate ieși în siguranță din casă.

 

 1. Care este rolul nuielușei? Chiar dacă ai fost rău tot anul și te-ai trezit cu așa ceva în ghete, nu e cazul să te sperii! Părinții nu trebuie să te biciuiască cu ea, ci să o pună în apă. Dacă nuielușa de măr înflorește până de Crăciun, înseamnă că ți-au fost iertate păcatele și meriți cadouri adevărate pe 25 Decembrie!

 

 1. Sfântul Nicolae este considerat protectorul corăbierilor și al soldaților pe timp de război. De asemenea, el ajută văduvele, orfanii și fetele sărace care-și doresc să se mărite. Din fericire, MOȘ Nicolae e mai distractiv: meseria lui este să aducă dulciuri copiilor.
 2. Te-ai întrebat vreodată de unde provine numele ,,Nicolae”? Urmează o mică lecție de greacă: ,,nike” înseamnă ,,victorie”, iar ,,laos” – popor. Pune-le cap la cap și obții ,,popor victorios”.

 

 1. Moș Nicolae nu vine doar la copiii români! Personajul are corespondenți în toată Europa Centrală: Mikulás vizitează copiii unguri, Mikuláš ascunde dulciuri în ghetele cehilor și slovacilor, iar polonezii primesc daruri de la Mikołaj.

 

 1. Moș Nicolae e celibatar! Chiar dacă e renumit pentru generozitatea sa, bătrânelul nu și-a găsit încă o soție pe care s-o răsfețe. Moș Crăciun stă mai bine la acest capitol: Crăciunița îi ține de urât în fiecare zi la Polul Nord (mai puțin pe 25 Decembrie, când soțul pleacă în lume).

 

 1. Denumirea populară a Sfântului Nicolae este ,,Sân-Nicoară”. Trebuie să recunoaștem că prima variantă sună infinit mai bine!

 

 1. Legenda spune că Sfântul Nicolae păzește Soarele care încearcă să ,,fugă” spre miazănoapte. Bătrânelul se gândește la binele tuturor oamenilor și nu lasă astrul să se strecoare pe lângă el, pentru ca lumea să se bucure în continuare de lumină și căldură (în măsura în care ne permite iarna).

10 traditii de Craciun pe care sa le sarbatoriti in familie

 1. Impodobiti bradul impreuna

Desi pare mai usor sa astepti ca picii sa adoarma si apoi sa scoateti la lumina decoratiunile, nimic nu poate fi mai frumos decat bucuria copiilor atunci cand aseaza globuletele pe ramuri. Daca micutii sunt destul de mari incat sa nu existe niciun pericol daca pun mana pe globuri si betetala, atunci impodobirea pomului de Craciun poate fi traditia voastra. Alegeti o zi speciala pe care sa o respectati in fiecare an fie ca este Ajunul, fie ca este ultima sambata inainte de Craciun.

 1. Scrieti scrisoarea catre Mos Craciun

Este o traditie care se poate pastra si peste ani, chiar si atunci cand copiii nu vor mai crede in el. Va face parte din magia Craciunului si, in plus, va va dezvalui intotdeauna dorintele cele mai ascunse ale lor. Faceti un eveniment din aceasta activitate. Alegeti plicuri si hartie frumos colorate si asezati scrisorile pe pervaz, de unde Mosul le poate lua atunci cand copiii cuminti dorm.

 1. Masa de Craciun Nu conteaza daca este vorba de pranz sau de micul dejun. Important este sa o petrecti in familie, cu cei dragi si cu aceleasi feluri de mancare preferate de toti. Nu uita, insa, sa adaugi in meniu ceva special care sa le aduca aminte copiilor peste ani de Craciunul copilariei: o prajitura personalizata, placinte cu ravase sau orice alta delicatesa pe care numai tu stii sa o gatesti.
 2. Aprinderea luminilor de Sarbatori

Indiferent in ce oras stati, cu siguranta Craciunul aduce si o multime de luminite pe strazile voastre. Mergeti in fiecare an sa vedeti momentul in care se da startul Sarbatorilor la voi in localitate, iar daca aveti noroc si a nins, incheiati seara cu o bulgareala in parc.

 1. Mergeti la colindat

Invatati un colind nou in fiecare an si mergeti impreuna cu cei mici pe la vecini si rude cu colindul. Copiii se vor bucura de aceasta traditie a familiei voastre si vor fi fericiti sa dea reprezentatii in fata bunicilor, a matusilor si unchilor, iar la final sa numere cadourile pe care le-au primit.

 1. Decembrie, luna bucuriei

Nu trebuie sa simtiti atmosfera de sarbatoare numai in ajunul Craciunului. Incepeti distractia chiar de la inceputul lunii si faceti o traditie pentru fiecare week-end. In prima saptamana faceti impreuna lista de cadouri, in cea de-a doua saptamana mergeti sa cautati bradutul de Craciun, in cea de-a treia saptamana incepeti numaratoarea inversa pana la seara de Ajun si incepeti sa decorati casa, iar in ultimul week-end inainte de Craciun impodobiti bradul si scrieti felicitari familiei. Astfel, copiii vor simti atmosfera de sarbatoare mai mult timp si se vor bucura de doua ori mai mult pentru ca pot lua parte la pregatiri.

 1. Prajiturele pentru Mos Craciun

Copiii vor fi incantati sa pregateasca alaturi de tine o mica gustare pentru batranul Mos. Chiar si atunci cand vor creste mari se vor bucura sa stea alaturi de tine si sa te ajute sa faceti un desert special pentru Ajun. Lasati-i sa se bucure de Sarbatoare si coaceti impreuna fursecuri sau biscuiti in forme speciale. Decorati-le cu fulgi de ciocolata alba si asezati-le langa brad, de unde Mosul obosit de drum le va lua pentru a prinde putere.

 1. Povestea din seara de Ajun

In fiecare an, cititi-le copiilor o poveste de Craciun care sa le dezvaluie atmosfera magica Sarbatorilor. Fie ca alegi povestea bibilca a Nasterii lui Isus si darurile magilor, fie ca sunteti adeptii aventurilor moderne, cei mici vor fi bucurosi sa le auda inainte sa mearga la culcare.

 1. O seara de filme de Craciun

Scoateti de la pastrare filmele cu Mos Craciun si faceti un maraton cinematografic la voi in sufragerie in fata unui bol cu popcorn si o cana cu ceai cald.

 1. Invatati sa fiti mai buni

Craciunul este cel mai bun moment pentru a-i invata pe cei mici sa fie mai buni si mai toleranti, sa daruiasca din suflet si sa-si arate dragostea. Strangeti jucariile de care picii s-au plictisit deja si mergeti impreuna la un camin de copii sau la un centru de plasament unde sa faceti daruri celor care sunt singuri pe lume. Va fi cea mai buna lectie pentru copii despre ceea ce inseamna Craciunul.

 

.