Radio UNSR Bacău

Te ține la curent cu viața de student

INSP: 40% din medicii de familie, neînscrişi în Programul de screening pentru cancerul de col uterin(mediafax.ro)

Posted on Mar 4, 2015

INSP: 40% din medicii de familie, neînscrişi în Programul de screening pentru cancerul de col uterin(mediafax.ro)

Aproximativ 40 la sută din medicii de familie nu s-au înscris în Programul naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, ceea ce înseamnă că pacientele lor nu pot beneficia de gratuitate pentru testul Babeş – Papanicolau, a declarat coordonatorul programului, Carmen Ungureanu.

Carmen Ungureanu, coordonatorul Programului naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, a declarat marţi, la conferinţa “Sănătatea femeii. De la pubertate până la menopauză”, că programul are o serie de vulnerabilităţi, care vin din instabilitatea legislativă, din faptul că bugetul nu poate fi prevăzut de la un an la altul, dar şi din cauza implicării neadecvate a medicilor de familie pentru mobilizarea femeilor.

“Sperăm să obţinem colaborarea lor (a medicilor de familie – n.r.) pe viitor şi în interesul pacientelor din acele zone neacoperite cu acest serviciu. Există încă zone rurale şi oraşe mai mici, unde niciun medic de familie nu este implicat în program. Acolo avem nevoie să aducem programul, şi la îndemâna acestor femei”, a spus Carmen Ungureanu.

.