Radio UNSR Bacău

Te ține la curent cu viața de student

FLORIILE, sărbătoarea care deschide Săptămâna Mare. Ce nu ştiai despre Duminica Floriilor

Posted on Apr 7, 2015

FLORIILE, sărbătoarea care deschide Săptămâna Mare. Ce nu ştiai despre Duminica Floriilor

Toti cei cu nume de flori isi sarbatoresc ziua onomastica in ultima duminica a postului, cu o saptamana inainte de Pasti. Floriile reprezinta ultima intrare a Mantuitorului in Ierusalim, inainte de Saptamana Patimilor, iar crestinii incep din aceasta zi pregatirile pascale.

Desi semnificatiile religioase sunt mult mai puternice. Floriile au la baza un ritual pagan respectat timp indelungat. Floralia reprezinta o sarbatoare a zeitei florilor, Flora, eveniment celebrat de romani in fiecare an, pe 28 aprilie. Oamenii marcau in aceasta zi reinvierea naturii si venirea primaverii.

Traditii si superstitii in Duminica Floriilor

De-a lungul timpului, au circulat mai multe traditii si superstitii amintite si respectate de oameni in aceasta zi. Citeste mai jos cateva dintre cele mai importante traditii si superstitii din Duminica Floriilor:

– Se spune ca toti cei care se impartasesc de Florii isi vor implini orice dorinta.

– Gradina si vita de vie trebuie impodobite cu flori si ramuri de salcie si stropite cu apa sfintita pentru a da rod bun si bogat.

– Vremea din ziua de Florii ne indica si cum va fi vremea in ziua de Paste.

– Inca de astazi nu se mai mananca urzici intrucat Mantuitorul a fost batut cu aceste plante. In plus, Floriile se mai numesc si “Nunta urzicilor” pentru ca in aceasta perioada urzicile infloresc si nu mai sunt bune de mancat.

– Orice crestin trebuie sa manance peste in ziua de Florii, alaturi de un pahar de vin.

(rtv.net)

 

 

.