Radio UNSR Bacău

Te ține la curent cu viața de student

Diavolul si domnisoara Prym

Posted on Jan 24, 2016

Diavolul si domnisoara Prym

,,O comunitate devorata de lacomie, lasitate si frica. Un om persecutat de fantomele trecutului sau dureros. O tanara femeie in cautarea fericirii. Intr-o saptamana plina de evenimente, fiecare dintre ei se va confrunta cu intrebari despre viata, moarte si putere si fiecare dintre ei va trebui sa-si aleaga propria cale.
Vor alege binele sau raul? Scena acestei lupte extraordinare este indepartatul sat Viscos. Soseste un strain, purtand cu el un rucsac in care se afla un caiet si unsprezece lingouri de aur. El vine aici pentru a afla raspunsul la o intrebare care il chinuie: oamenii, in esenta, sunt buni sau rai? Intampinandu-l pe misteriosul strain, intreg satul devine complice la intriga lui sofisticata, care va marca pentru totdeauna vietile locuitorilor.
In acest roman uluitor, Paulo Coelho prezinta lupta dintre lumina si intuneric din adancul fiecarui suflet si mesajul ei pentru viata noastra de zi cu zi: sa indraznim sa ne urmam visele, sa avem curajul de a fi altfel si sa ne stapanim teama care ne impiedica sa traim cu adevarat.
Diavolul si domnisoara Prym este o poveste incarcata de emotie, in care integritatea fiintei umane este supusa unui test cumplit.,,
PAULO COELHO s-a născut la Rio de Janeiro în 1947. Este unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii, cărţile sale traduse în 80 de limbi şi editate în peste 200 de ţări atingând, până în prezent, vânzări de peste 150 de milioane de exemplare în întreaga lume, iar în România, de peste un milion de exemplare. Înainte să devină un adevărat fenomen literar, a fost un hippie rebel, apoi autor dramatic, director de teatru, jurnalist, poet. În 1986 face pelerinajul la Santiago de Compostela, eveniment care i-a marcat viaţa şi cariera. Deşi profund ataşat de Brazilia natală, romanele lui dezvoltă drame universale, ceea ce explică primirea entuziastă de care se bucură pe toate meridianele. Paulo Coelho este scriitorul cu cea mai mare comunitate online, având peste 23 de milioane de fani pe reţelele de socializare. În 2009, a intrat în Guinness Book drept autorul celei mai traduse cărţi (romanul Alchimistul). Este consilier special UNESCO în cadrul programului „Convergenţe spirituale şi dialoguri interculturale”, membru al comitetului director al Fundaţiei Shimon Peres, al Schwab Foundation for Social Entrepreneurship, al Lord Menuhin Foundation. I s-au decernat numeroase premii (printre care premiul german Bambi 2001, acordat personalităţii culturale a anului, premiul italian Fregene pentru literatură) şi importante distincţii (Cavaler al Legiunii de Onoare, Franţa, 1999; Comandor al Ordinului Rio Branco, Brazilia, 1998 etc.). Este membru al Academiei Braziliene de Litere din 28 octombrie 2002. A fondat Institutul Paulo Coelho, care acordă ajutoare îndeosebi copiilor şi bătrânilor din păturile defavorizate ale societăţii braziliene. Este colaborator permanent al unor reputate publicaţii, printre care Corriere della Sera (Italia) şi El Semanal (Spania).
Opere principale: Jurnalul unui Mag (1987); Alchimistul (1988); Brida (1990); Walkiriile (1992); La râul Piedra am şezut şi am plâns (1994); Al cincilea munte (1996); Manualul războinicului luminii (1997); Veronika se hotărăşte să moară (1998); Diavolul şi domnişoara Prym (2000); Unsprezece minute (2003); Zahir (2005); Vrăjitoarea din Portobello (2006); Ca un râu care curge (2006); Învingătorul este întotdeauna singur (2008); Aleph (2010), Manuscrisul găsit la Accra (2012); Adulter (2014). Numeroase dramatizări, CD uri şi jocuri electronice după cărţile sale.

Diavolul și Domnișoara Prym – Paulo Coelho. Viscos. Un loc fără viitor de vreun fel din care tânăra domnișoară Chantal Prym încearcă să scape. Nopțile trec una după cealaltă și nimic nu perturbă liniștea acestui sătuc populat de ultimele generații de agricultori și păstori.
Totuși, într-o zi își face apariția un bărbat ce căra un ghiozdan care avea drept conținut un caiet și unsprezece lingouri de aur.La puțin timp după ce se cazează la unicul hotel al Viscosului, acesta pornește în pădure pentru a îngropa lingourile.
O întâlnește pe Chantal, care citea lângă un pârâu și decide să-i arate un lingou. Străinul îi oferă două opțiuni-fie acceptă unul din lingourile de aur și le povestește locuitorilor Viscosului întâmplarea, inclusiv partea în care străinul le cere acestora să omoare un om pentru a primi aurul ce le-ar putea întreține comunitatea, fie refuză, iar străinul le comunică sătenilor dorința sa, lăsând-o pe Chantal în mâinile oamenilor care o vor condamna pentru refuzul ei.
Tânăra este pusă, astfel, într-o situație foarte dificilă. Decide să fie ea cea care le povestește sătenilor, dar îi este teamă, pentru că în fundul conștiinței sale există o voce care-i spune că prietenii, vecinii ei sunt în stare de crimă. Localnicii află, deci, despre acest târg și inițial îl refuză. Dar lăcomia începe să le inunde sufletele și curând încep să- și reconsidere alegerea.
ÎȚI PLACE CARTEA? O POȚI CUMPĂRA AICI
Probabil vă întrebați de ce străinul face ceea ce face. Ei bine, el vrea doar să afle răspunsul la întrebarea Oamenii, în esență, sunt buni sau răi?
Când ne aşteptăm mai puţin, viaţa ne confruntă cu o provocare spre a ne pune la încercare curajul şi voinţa de schimbare; în acest moment, nu are rost să pretindem că nu se întâmplă nimic sau să ne scuzăm zicând că nu suntem pregătiţi. Provocarea nu aşteaptă. Viaţa nu priveşte îndărăt. O săptămână este un interval de timp suficient ca să decidem ne hotărâm dacă ne acceptăm destinul sau nu.
O altă carte superb scrisă de Paulo Coelho care pătrunde până în adâncurile sufletului omenesc, diavolul și domnișoara Prym este o poveste care ne determină să ne confruntăm cu întrebări despre bine, rău, viață, moarte, ce pune la îndoială integritatea spirituală într-un mod inedit.
Urmatoarea carte:
Recenzie Unsprezece minute de Paulo Coelho
Nu sunt o mare fană a lui Paulo Coleho, însă are vreo câteva cărţi ce mi-au mers drept la suflet. Între acestea, Unsprezece minute este preferata mea, înscriindu-se chiar în top 10 cărţi pe care le-am citit în viaţa mea.Încă de la început cartea şochează. De ce? Fraza de început este: “A fost odată ca niciodată o prostituată pe nume Maria.” O contradicție evidentă, semnalată chiar de autor, însă “cum în fiecare clipă din viaţă suntem cu un picior în basm şi celălalt în abis” – această formulă se pretează perfect.Da, Maria lui Coelho a fost o prostituată… însă înainte de asta a fost o fetiţă dintr-un sat brazilian care, ca oricare alta, visa să găsească marea dragoste. Însă, de la o vârstă fragedă se convinge că “dragostea este un lucru cumplit care te face să suferi…”
ÎȚI PLACE CARTEA? O POȚI CUMPĂRA AICI
În urma unei întâlniri întâmplătoare, Maria se îmbarcă spre Geneva unde speră să găsească bogăţie şi faimă, însă ajunge să fie prostituată. Astfel, Maria devine tot mai fascinată de sex, depărtându-se tot mai mult de dorinţa ei din copilărie de a găsi dragostea. Însă, viaţa ei este dată peste cap în momentul în care cunoaşte un tânăr pictor de care se îndrăgosteşte. Prinsă între două drumuri, cel al plăcerii sexuale de dragul plăcerii sexuale, şi cel al sexului în contextul dragostei – Maria încearcă să se descopere pe sine, să afle ce îşi doreşte cu adevărat.
Însă, Unsprezece minute nu este o carte despre sex. Poate pudibonzii for fi scandalizaţi de câteva scene mai deocheate (însă, e povestea unei prostituate până la urmă, nu a unei călugăriţe). Unsprezece minute este o poveste de dragoste modernă (şi reală) ce tratează şi tema descoperii propriului eu. Prin intermediul acestei poveşti, Coelho “analizează cu sensibilitate natura spirituală a sexului și a dragostei și ne invită să ne confruntăm cu propriile prejudecați, cu propriii demoni, să ne aflăm propria «lumină lăuntrică»” (coperta a IV-a a cărţii). Unsprezece minute este o lectură fascinantă, care te prinde încă de la prima pagină şi te ţine în suspans până la ultima! Spre uimirea voastră eu am citit această carte pe clasa a 9-a, la recomandarea doamnei profesoare de limba şi literatura română – care astfel a vrut să ne dea o lecţie: viaţa nu se rezumă la 11 minute!
Ce reprezintă cele 11 minute? Vă invit pe voi să aflaţi!
Recenzie Vrăjitoarea din Portobello de Paulo Coelho

Vrăjitoarea din Portobello aparţine cunoscutului scriitor brazilian, Paulo Coelho ale cărui cărţi fascinează de fiecare dată prin puterea pe care au asupra cititorilor. Cartea intră cu uşurinţă la categoria lecturilor „sofisticate” aş putea spune, datorită faptului că prin explorarea eului de tip personaj, are loc şi o explorare involuntară interioară, a cititorului.
Romanul prezintă povestea unei tinere de origine rromă din Transilvania, dată spre adopţie de mică unei familii din Liban. Tânăra, pe numele ei, Sherine Khali sau Atena, va simţi că scopul ei principal în viaţă este găsirea căii spirituale, astfel încât deşi se căsătoreşte de tânără şi are un fiu, Atena va divorţa, considerând că acest lucru va duce spre îndeplinirea scopului său.
După o legătură cu Biserica Catolică, Sherine se va simţi în sfârşit împlinită prin misticism. Va deveni „vrăjitoarea”, după ce îşi va găsi eul spiritual cât şi liniştea sufletească mult căutată prin muzică şi dans, la acest lucru ajungându-se însă prin tot felul de întâmplări şi provocări.
Biografia acesteia este creionată prin prisma câtorva dintre cele mai importante persoane din viaţa sa: fostul soţ, un prieten jurnalist, mama sa adoptivă, precum şi altele care vor contura povestea mult mai mult, acest lucru făcând cartea şi mai deosebită. Vrăjitoarea din Portobello este una dintre cele mai bune cărţi ale acestui autor şi deşi este oarecum dificilă prin subiectele abordate-misticism, spiritualitate şi religie tradiţională, este una dintre acele cărţi care nu trebuie trecute cu vederea. O carte cu adevărat interesantă! Lectură plăcută vă doresc!

.