Radio UNSR Bacău

Te ține la curent cu viața de student

Cum îţi dai seama dacă ai lipsă de vitamine şi minerale

Posted on Nov 5, 2015

Cum îţi dai seama dacă ai lipsă de vitamine şi minerale

Vitaminele şi mineralele sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului, fiind necesare pentru procesele vitale. Organismul are nevoie zilnic de o anumită cantitate de vitamine şi minerale, iar alimentele sunt cea mai bună sursă în acest sens. În cazul în care el nu primeşte doza suficientă din alimentaţie, apar semnele carenţelor şi este necesară administrarea de vitamine şi de minerale, la îndemnul medicului, sub formă de suplimente medicamentoase.

Buzele crăpate, semn al lipsei de vitamina A

Buzele uscate şi crăpate (în special în colţul gurii) nu sunt doar un semn al deshidratării, ci un alt semn al lipsei de vitamine A, B2, B6 şi acid folic din organism. O altă „consecinţă” a carenţei de vitamine este şi pielea înroşită şi iritată, dar şi cea uscată, ce necesită o hidratare mai intensă. Astfel de neplăceri apar atunci când nivelul de vitamine B, E, dar şi de zinc este mic. Tot carenţele de vitamine şi minerale pot face ca rănile să se vindece mai greu.

Mătreaţa poate fi cauzată de carenţa de vitamine B

Deficitul de vitamine şi de minerale din corp afectează, în egală măsură, sănătatea şi aspectul podoabei capilare. Ele sunt cele care îmbunătăţesc circulaţia sangvină de la nivelul scalpului, ceea ce stimulează şi creşterea părului. Părul aspru, cel care are tendinţa de a se rupe uşor şi mătreaţa pot fi puse pe seama lipsei vitaminelor B2, B6, zinc, magneziu şi biotină.

Pe de altă parte, tendinţa părului de a se îngrăşa sau de a se usca, în ciuda numeroaselor produse de îngrijre pe care le foloseşti, este dată de lipsa de acid folic şi de vitamina B5. Cele două vitamine favorizează creşterea şi regenerarea mai rapidă a părului.

Semnele carenţei de vitamine şi minerale mai pot apărea şi la nivelul unghiilor. Cele care se rup, se exfoliază uşor, fie prezenţa petelor sau liniilor albe se numără printre „consecinţele” lipsei de vitamina A, B6, C, calciu, seleniu şi biotină.

Lipsa de magneziu poate afecta vederea

Esenţiale pentru sănătatea oculară, vitaminele A, B2, B6, B9 şi zincul ajută ochii să se adapteze la schimbările de lumină, previn apariţia cataractei şi a degenerescenţei maculare (cauză importantă a pierderii vederii la vârstnici).

Printre cele mai frecvente semne ale carenţei acestor vitamine şi minerale se numără şi oboseala oculară, vederea înceţoşată, senzaţia de mâncărime, de arsură sau de nisip în ochi, dar şi petele întunecate care apar în centrul câmpului vizual. De asemenea, spasmele oculare şi sensibilitatea la lumină sunt semnale pe care organismul de transmite în cazul deficitului de magneziu şi de vitamina C.

De ce apare amorţeala?

Furnicături şi amorţeală în mâini şi picioare? Deşi par consecinţe ale oboselii sau a statului mult în picioare, aceste neplăceri pot fi puse şi pe seama lipsei de vitamina B9, B6 şi B12, implicate în buna funcţionare a sistemului nervos. În multe dintre cazuri, carenţa acestor vitamine este asociată cu stări de surmenaj sau de anxietate.

O altă consecinţă a deficitului de vitamine şi minerale din organism este şi sindromul premenstrual. Lipsa zincului, a magneziului, a calciului şi a vitaminelor B6 şi E favorizează apariţia durerilor abdominale şi de cap, neplăceri specifice acestui sindrom.

Scapă de tuse cu remedii naturiste!
            În sezonul rece, tusea este printre cele mai frecvente simptome.
Fie că prevesteşte o răceală, fie o infecţie acută a căilor respiratorii, tusea poate cauza probleme dacă nu este tratată la timp.

 

(clicksanatate.ro)

.