Radio UNSR Bacău

Te ține la curent cu viața de student

Cei mai mari oameni de știință români: Invențiile fără de care lumea ar fi arătat altfel

Posted on Dec 1, 2015

Cei mai mari oameni de știință români: Invențiile fără de care lumea ar fi arătat altfel

Cei mai mare oameni de știință români s-au remarcat mai ales în inginerie, unde au reușit să creeze noi dispozitive care să ajute omenirea la scară mare. Apoi, au fost câțiva care în medicină au introdus vaccinuri sau medicamente fără de care multe boli ar fi însemnat direct moartea pentru oameni.
Motorul cu reacție, inventat și construit de Henri Coandă, era compus dintr-un motor-piston cu patru cilindri, răcit cu apa și dezvoltă 50 de cai-putere la 1.000 de rotații pe minut.
În aviatică, Anastase Dragomir a introdus scaunul ejectabil fără de care mulți piloți ar fi murit în avioanele de vânătoare pe care le pilotau. Sistemul prevedea că scaunul are o parașută proprie care permite, în momentul critic, eliberarea acestui ansamblu de avion, cade prin podea și parașuta se deschide.
Nicolae Paulescu a inventat insulina, medicamentul care salvează vieților bolnavilor de diabet, dar din nefericire pentru el și din fericire pentru știință a creat acest medicament în același timp cu alți cercetător, iar canadienii au reușit să îi folosească experimentul pentru a crea insulina injectabilă.
Dacă „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte“ ar fi avut un medic, atunci Ana Aslan ar fi fost acesta. Era un medic român specializat în gerontologie. Ea a evidențiat importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de înaintea în vârstă, aplicând-o la scară largă în clinica de geriatrie sub numele deGerovital sau vitamina H3.
Nicolae Vasilescu-Karpen a creat o pilă electrică pe care a pornit-o în urmă cu peste 60 de ani și încă funcționează. El a spus ca va funcționa la infinit. „Pila Karpen“.
Petrache Poenaru a fost un inginer şi matematician care s-a preocupat de organizarea învăţământului naţional. În întreaga lume este însă recunoscut pentru tocul cu rezervor pe care l-a inventat, adică ceea ce am ajuns să știm sub numele de stilou.
(rtv.net)

.