Radio UNSR Bacău

Te ține la curent cu viața de student

Camasa, din garderoba barbatilor in cea a femeilor

Posted on Mar 23, 2016

Camasa, din garderoba barbatilor in cea a femeilor

Prezenta in garderobele a milioane de femei din intreaga lume, camasa si-a inceput periplul ca piesa vestimentara strict masculina.

Astazi incercam sa vedem cum s-a transformat camasa de-a lungul anilor si cum a ajuns sa fie o piesa vestimentara de nelipsit din garderoba oricarei femei.

Poate ca nu stiai pana acum, dar in trecut camasa nu era o piesa vestimentara propriu zisa, ci mai degraba un fel de lenjerie strict masculina, pe care barbatii o purtau pe sub haine, pentru a le proteja de transpiratie. Nu se stie momentul exact, insa la un moment dat in istorie si femeile au inceput sa poarte astfel de lenjerie. Se banuieste totusi ca acest tip de camasa pe care femeile obisnuiau sa o poarte se dezvoltase din tunica specifica perioadei romane.

Obiceiul de a purta camasa ca si lenjerie s-a pastrat pana la inceputul secolului al saisprezecelea in cazul barbatilor, moment in care camasa a inceput sa fie considerata piesa vestimentara de sine statatoare. Mai mult decat atat, ea ajuns sa capete culoare sau sa fie brodata pana la sfarsitul aceluiasi secol.

Femeile au inceput sa poarte camasi ca si piese vestimentare pe la 1860. Pana la sfarsitul secolului al nouasprezecelea, majoritatea femeilor din Europa si America detineau in garderoba lor o camasa, insa aceasta semana mai mult cu o ie voluminoasa decat cu camasa pe care o stim astazi.

Momentul in care femeile au inceput sa poarte camasi asemanatoare cu cele ale barbatilor a fost la inceputul anilor 1900 atunci cand Coco Chanel a inceput sa devina un nume cunoscut in lumea modei. Chanel iubea stilul masculin si considera ca pantalonii cu dunga sau camasa alba, piese exclusiv masculine, s-ar potrivi de minune si femeilor.

Din acel moment camasa a inceput sa-si continue drumul, fiind influentata cate putin de fiecare perioada istorica parcursa. Daca in anii ’30-’40 a inceput sa sa fie din ce in ce mai cambrata pe corpul femeilor, iar in anii ’50 Marilyn Monroe a pornit curentul camasilor accesorizate cu centuri late, anii ’60-’70 au adus pentru camasile femeilor ceva cu totul si cu totul nou, imprimeurile. In anii ’80 nu mai ramasese nicio camasa fara umeri voluminosi, insa din ’90 camasa a inceput sa-si reia croiala clasica.

Dupa un drum lung si tumultuos, astazi camasa a ajuns sa fie o piesa vestimentara cat se poate de comuna, atat pentru femei, cat si pentru barbati, fiind prezenta in majoritatea colectiilor importante.

 

Emisiune: Dedicat femeilor

Data: 23-03-2016

Ora: 11:30-13:30

Moderatori: Paiu Catalina

                      Varga Mariana

.