Radio UNSR Bacău

Te ține la curent cu viața de student

25 De Motive Ca Să Rămâi Toată Viața Un Cititor Împătimit

Posted on Mar 13, 2016

 1. Să citești este amuzant. Cel mai important motiv 🙂

 2. Este ieftin. Găsești cărți noi de la câțiva lei. Sau te înscrii la o bibliotecă publică, unde ai acces gratuit la mii de cărți.

 3. Exercițiu de autodisciplină. Câteva minute de citit, înseamnă câteva minute de autodisciplină în care stai concentrat pe un singur lucru.

 4. Scapi în felul ăsta de TV. În loc să vezi știrile de la ora 8 (unde vei afla de toate violurile și crimele de peste zi, indiferent de postul TV), poți ca citește în tot acest timp.

 5. Înveți în continuu. La fiecare carte citită, ai ocazia să înveți ceva nou.

 6. Citind cărți bune, sprijini scriitorii si editurile. Acesta este și unul dintre motivele pentru care destul de rar dau linkuri spre pdf-uri online unde să citești gratis cărțile. Dacă  vrem să avem mai multe titluri bune disponibile, trebuie să sprijinim scriitorii și editurile, cumpărând cărți deja existente.

 7. Citind îți dezvolți capacitatea de concentrare. Folosește muzică relaxare și ambientală pentru a transforma totul într-o experiență deosebită.

 8. Lectura te face să devii mai isteț. Despre asta în studiul celor de la California State University, detalii aici (pdf).

 9. Călătorești în alte lumi. Cititul te ajută să vizitezi orice altă țară, chiar dacă nu ai bani.

 10. Își dezvolți un limbaj mai complex. Înveți cuvinte noi, expresii de care nu știai.

 11. Crește viteza cu care citești. Practicând cititul, ajungi să citești tot mai repede. E ca și mersul pe bicicletă.

 12. Îți dezvoltă creativitatea. Contactul cu alte lumi, culturi și timpuri este un exercițiu continuu de creativitate și imaginație.

 13. Există atâtea cărți bune extraordinare, care doar așteaptă să fie citite. Și pe care încă nu le-ai citit…

 14. Sunt momente în care cititul e cea mai bună opțiune. Cu excepția sexului. Și a ciocolatei, desigur.

 15. Este cea mai veche formă de media la care ai acces. Poți avea acces imediat la texte vechi de mii de ani, la prețuri simbolice.

 16. Îți dezvoltă cultura generală.

 17. Ai acces la mintea unor giganți. Citește biografiile unor oameni mari precum Walt Disney, Rockefeller, Gandhi, Andrew Carnegie sau Ford și vei avea acces la modul în care ei au gândit. Vezi și lista mea de cărți biografice.

 18. Cititul este relaxant. Plus că reduce stresul.

 19. Crește flexibilitatea creierului (brain fitness), permițându-i să formeze noi legături neuronale.

 20. Întărește legăturile dintre părinți și copii. Cititul este una dintre activitățile care întărește legăturile părinților cu copiii și – suplimentar – îi ajută pe copii să învețe.

 21. Lectura este un proces mental activ. De exemplu uitatul la TV este un proces pasiv (stai în fața televizorului și acesta îți transmite, iar tu doar îngurgitezi ceea ce este pe ecran). Cititul în schimb pune în mișcare rotițele creierului.

 22. Ai acces la cultura altor țări și civilizații indiferent de timpuri.

 23. Dacă pe 21 decembrie vine sfârșitul lumii, rețeaua electrică mondială va fi distrusă. Presupunând că maiașii aveau dreptate și civilizația se va sfârși pe 21 decembrie, cărțile oricum vor rămâne și le vei putea citi mai departe. Chiar dacă planeta întreagă va rămâne în întuneric etern,  o carte vei putea citi și atunci, lângă un foc în peșteră. Așa că aprovizionează-te și cumpără cărți online.

 24. Cărțile îți oferă noi subiecte de discuții cu prietenii.

 25. Poți învăța astfel în propriul ritm. Poți face pauză oricînd, poți continua chiar și când ești în autobuz sau metrou. Vei găsi mereu câteva minute să citești, dacă ai o carte la tine.

Ai acest articol sub formă de infografic: Infografic: 7 motive ca să citești cărți

Cred că tot ce am scris mai sus te-a convins, dacă nu o făcusem deja în articolele mele precedente. Așa că începe să citești carti bune. Câteva idei găsești și în colecția cu cărți de dezvoltare personală. Înainte însă, lasă un comentariu mai jos și spune-mi de ce îți place ție să citești?

.